Male šanse za jeftiniji roming ovog leta

Bez autora
May 06 2013

Ministarstvo trgovine i Ratel uputili su nedavno inicijativu Evropskoj komisiji da se cene rominga za korisnike iz Srbije snize i bar približe onima koji plaćaju građani EU. I pored toga što ovakva ideja odlično zvuči, jer većina građana zbog paprenih cena isključuje mobilnikada pređe granicu, male su šanse da se to i ostvari ove sezone kako su to neki shvatili i priželjkivali.Izvesno je da ćemo na jeftinije telefoniranje iz inostranstva ipak moći da računamo tek ukoliko Srbija postane članica EU. Trenutno, građani Srbije u pojedinim slučajevima dok borave u inostranstvu poslatu poruku plaćaju i pet puta skuplje, dok ih pozivi iz inostranstva, u nekim slučajevima, koštaju i desetostruko višeod maksimalnih cena koje su ograničene u EU.

Male šanse za jeftiniji roming ovog letaMinistarstvo trgovine i Ratel uputili su nedavno inicijativu Evropskoj komisiji da se cene rominga za korisnike iz Srbije snize i bar približe onima koji plaćaju građani EU.

I pored toga što ovakva ideja odlično zvuči, jer većina građana zbog paprenih cena isključuje mobilnikada pređe granicu, male su šanse da se to i ostvari ove sezone kako su to neki shvatili i priželjkivali. Istraživanje „Potrošača” pokazuje da je izvesno da ćemo na jeftinije telefoniranje iz inostranstva ipak moći da računamo tek ukoliko Srbija postane članica EU. Trenutno, građani Srbije u pojedinim slučajevima dok borave u inostranstvu poslatu poruku plaćaju i pet puta skuplje, dok ih pozivi iz inostranstva, u nekim slučajevima, koštaju i desetostruko višeod maksimalnih cena koje su ograničene u EU.

Na primeru Hrvatske možemo zaključiti da je pregovor sa Evropskom komisijom na ovu temu bio dug proces. Cene rominga u Hrvatskoj bile su, saznajemo, predmet dugotrajnih pretpristupnih pregovora, a ugovorom o pristupanju definisano je da će se EU regulativa o ograničenim cenama rominga primenjivati tek sa danom pristupanja, ističu u „Vipu”, koji posluje u ovoj državi. Kako kažu, jasno su definisane obaveze ne samo hrvatskih, već i EU operatera koji takođe moraju da primene regulisane uslove ka operaterima u ovoj državi od tog datuma.

– Kako Hrvatska u Evropsku uniju ulazi 1. jula ove godine, kompanija „Vipnet” za svoje tamošnje korisnike počinje da uvodi posebne roming tarife koje su prilagođene EU regulativi – objašnjavaju u „Vipu”.

Zbog ovakvih iskustava među domaćim operaterima vlada mišljenje da je državna inicijativa o jeftinijem romingu tek u početnoj fazi tako da ne mogu da odgovore na naše pitanje koliko je realno da će to zaista u skorijoj budućnosti dogoditi.

Zbog čega kompanije koje dolaze iz država koje su van EU ne mogu, kako tvrde, da postignu bolje cene za svoje korisnike? Kao i do sada ističu da njihove cene zavise od cena koje im naplaćuju roming partneri kako bi korisnicima iz Srbije omogućili da koriste usluge mobilne telefonije i prilikom boravka u inostranstvu. Pojedini ističu da od 2010. godine i pored povećanja PDV-a nisu menjali cene.Zato mogućnost pojeftinjenja vide jedino ukoliko strani operateri koriguju svoje cenovnike, kažu u „Vipu”.

– Kada je Evropska komisija uvela regulisane cene rominga za EU operatore, koje važe samo na toj teritoriji, to je predstavljalo ogroman finansijski udarac za njih. Da bi to koliko-toliko kompenzovali, gotovo svi oni su praktično preko noći znatno podigli cene. U nekim slučajevima i udvostručili, naravno za zemlje koje su van EU. Tako je ova regulativa zapravo imala negativan uticaj na korisnike koji dolaze iz zemalja van EU – navode u „Telenoru”.

U ovoj kompaniji kažu da se slično dešava čak i u Švajcarskoj, za koju nije primenjena ova regulativa. Trenutni propisi koji se tiču ograničenih cena rominga na snazi su u 30 zemalja: u državama članicama Evropskog ekonomskog prostora (27 članica Evropske unije, Island, Lihtenštajn i Norveška). U zemljama Evropske unije, propisi koji se tiču rominga primenjuju se od 30. avgusta 2007, a ostale zemlje su ih usvojile 1. januara 2008. Švajcarska ne spada u ovu grupu, uprkos dobrim odnosima koje ova zemlja ima sa Evropskom unijom. Skuplje je i za građane Evropske unije koji koriste usluge rominga u Švajcarskoj i naravno obrnuto, a naročito kad je u pitanju mobilni internet. One nisu fiksne, a prosečna cena prošle godine bila je čak tri evra po megabajtu, navode u „Telenoru”.

Jedino što domaćim operaterima preostaje pred ovu letnju sezonu jeste da pokušaju pojedinačno da isposluju nešto niže cene ( što listom i najavljuju) jer prema sadašnjim prilikama i platežnoj moći građana telefoniranje iz rominga za većinu je čist luksuz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik